Skip to content
Initiatiefnemer: 113 Zelfmoordpreventie
Term: Psychische klachten
Datum initiatief: februari 2023

Actieplannen na een (poging tot) zelfdoding in het onderwijs

Als een student overlijdt als gevolg van zelfdoding of een poging tot zelfdoding doet heeft dat grote impact. Door het risico voor andere kwetsbare jongeren, de complexiteit van de rouw bij zelfdoding en de kwetsbaarheid van medewerkers is het belangrijk dat een onderwijsinstelling zorgvuldig met deze situatie om gaat.

Een (poging tot) zelfdoding komt altijd onverwachts en vraagt om een snelle en tegelijkertijd zorgvuldige communicatie vanuit de onderwijsinstelling. Dit actieplan heeft 113 Zelfmoordpreventie ontwikkeld om onderwijsinstellingen te ondersteunen in het contact met de studenten en naasten, de communicatie rondom het incident binnen en buiten de onderwijsinstelling en de begeleiding van kwetsbare studenten. Sommige acties zijn misschien niet van toepassing voor iedere onderwijsinstelling of situatie. Pas daarom naar behoefte het actieplan aan.

Je kunt hier de actieplannen in PDF-format downloaden:

Klik hier als je de documenten wilt downloaden vanaf de website van 113 Zelfmoordpreventie.

Kwaliteitskader

Voor de initiatieven op de Kennisbank Studentenwelzijn hanteren we een kwaliteitskader. Hiermee bieden we onderwijsinstellingen een richtsnoer voor een kwalitatieve aanpak op beter studentenwelzijn.

Evaluatie

  • Het initiatief is geëvalueerd

Doorlooptijd initiatief

  • Lang (>1 jaar)

Schaalgrootte bereik

  • Niet van toepassing

Toegankelijkheid

  • De content is niet digitaal toegankelijk
Back To Top