Wat is neurodivergentie?
Neurodiversiteit is een term die verwijst naar de verschillende manieren waarop het brein zich kan ontwikkelen. Neurodivergentie is daarbij de benaming voor alle afwijkingen van de heersende norm, zoals autisme, ADHD, dyslexie, dyscalculie, TOS, NAH, Tourette en psychische aandoeningen.
Acht tips voor toegankelijkheid voor neurodivergente studenten
Tijdens haar studie was Marianne Eggink zich nog niet bewust van haar diagnose. Hoewel zij goed kon leren, werd zij regelmatig overweldigd door het onderwijssysteem. Het duurde jaren langer voordat zij haar studie afrondde in vergelijking met haar leeftijdsgenoten. Eggink bleek autistisme te hebben en worstelde onzichtbaar. Daarom schreef zij met extra plezier deze onderwijstip voor de Vrije Universiteit Amsterdam over het rekening houden met neurodivergente studenten.
De tips in het artikel – zoals duidelijke communicatie, visuele hulpmiddelen en flexibele onderwijsvormen – hadden Eggink destijds enorm kunnen helpen. Zij hoopt daarom dat de kennis van vandaag en de aandacht voor inclusie een verschil maken voor deze generatie. Voor haar voelt het als een ‘full circle’-moment dat zij hieraan kan bijdragen. Geïnspireerd door de infosheet ‘6 tips van neurodivergente studenten voor toegankelijk onderwijs’ van Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO), schreef zij deze onderwijstips. In het artikel deelt zij 8 concrete tips voor docenten.
Ben jij benieuwd naar de tips? Klik dan hier om ze te lezen!