Skip to content
Initiatiefnemer: Stichting Mijn Masker Af
Term: Peer-to-peer
Datum initiatief: September 2019

Mijn Masker Af

Vijf jaar na de publicatie van het boek ‘Ik Zet Mijn Masker Af’  van Gertie Mooren is op 24 september 2019 de Stichting Mijn Masker Af opgericht. Jongeren steunen jongeren, dat is hoe Mijn Masker Af te werk gaat. De jongerengroep wordt gevormd door een wisselend aantal jongeren, elk met hun eigen verhaal. Zij zetten zich in voor de gastlessen, maar staan bijvoorbeeld ook klaar voor een-op-een contact. Want soms is het makkelijker om te praten met een leeftijdsgenoot, iemand die begrijpt wat je mee maakt.

Het doel van Mijn Masker Af is om het thema rouw bespreekbaar te maken bij jongeren, daarnaast willen ze inzicht geven aan de omgeving van jongeren in rouw. Dit doen ze op verschillende manieren:

Één op één contact

Jongeren hebben één op één contact met andere jongeren. Dit kan gaan over rouw, maar eigenlijk zijn alle onderwerpen bespreekbaar. Binnen Mijn Masker Af zijn er geen therapeuten of hulpverleners en juist dat maakt het zo fijn.  Ben jij een jongere en zou je graag eens met een jongere van Mijn Masker Af willen praten neem dan contact op via het contactformulier. Klik hier om het formulier te openen.

Gastlessen

De gastlessen worden gegeven door jongeren die hun eigen ervaring delen. Zo kunnen zij hun leeftijdsgenoten stimuleren om hun verhaal ook te delen, om het taboe van ‘verlies’ te doorbreken. Het vertellen van hun eigen verhaal creëert een opening om met andere jongeren in gesprek te gaan over wat er speelt in de klas. Ze sluiten aan op de behoeften van school en de jongeren. De gastlessen worden daarom op maat gemaakt en bestaan uit creatieve werkvormen die aansluiten bij de jongeren. Wil je meer weten over de gastlessen, klik dan hier.

Lezingen en presentaties

Vanuit Mijn Masker af worden er regelmatig lezingen en presentaties gegeven over rouw bij jongeren. Bedoeld voor zowel jongeren zelf als voor de omgeving van jongeren. De lezingen zijn een combinatie van informatie en persoonlijke verhalen van de jongeren die erbij aanwezig zijn. Ze hebben ook een online versie van de presentatie, speciaal bedoeld voor studenten op MBO, HBO etc. Voor meer informatie klik hier.

Trainingen

Intensieve eendaagse trainingen voor docenten, hulpverleners of andere betrokkenen waarin aandacht wordt besteed aan theorie, praktijk en ervaringsleren wat betreft (jongeren in) rouw. Hierbij zullen rouwtherapeuten, maar ook een aantal jongeren aanwezig zijn. Daarnaast is de tweedaagse Lifeboat-training speciaal aangepast voor docenten en ondersteunend personeel van zowel PO, VO, MBO, HBO etc. Meer informatie over de trainingen vind je hier.

Extra: Boek Begrijpend Leven

Een handreiking voor ouders, leerkrachten, hulpverleners, beleidsmakers en verder iedereen die met kinderen en jongeren omgaat. Met bij elke levensles één of meerdere filmpjes van o.a. videomaker en avonturier Govert Sweep, verdiepende informatie voor volwassenen en verwerkingsopdrachten als reflectie op eigen leven. Doel van ‘Begrijpend leven’ is dat iedereen meer inzicht krijgt waarom iemand doet zoals hij doet (kompas), hoe hij omgaat met levensgebeurtenissen (het weer), hoe hij als kapitein op eigen boot zelf de peddels zet en hoe golven van anderen invloed hebben op iemands koers.Belangrijke en laagdrempelige inzichten. Voor nu… en later. En niet alleen voor leerlingen, ook voor volwassenen. Want ook zij hebben dit nooit eerder geleerd.

Om het boek te bekijken, klik hier.
De bijbehorende video’s, vind je hier.

 

Kwaliteitskader

Voor de initiatieven op de Kennisbank Studentenwelzijn hanteren we een kwaliteitskader. Hiermee bieden we onderwijsinstellingen een richtsnoer voor een kwalitatieve aanpak op beter studentenwelzijn.

Evaluatie

  • Impact is gebaseerd op ervaringen van studenten.

Doorlooptijd initiatief

  • Lang (>1 jaar)

Schaalgrootte bereik

  • Klein initiatief (20 – 100 personen)

Toegankelijkheid

  • De content is (deels) digitaal toegankelijk
Back To Top