Skip to content
Initiatiefnemer: KU Leuven
Term: Mentale weerbaarheid/veerkracht
Datum initiatief: Oktober 2020

KU Leuven heeft het MIND-U project gelanceerd, tijdens online mindfulness-sessies laten ze jongeren (14-24 jaar) kosteloos kennismaken met mindfulness-oefeningen onder begeleiding van ervaren en professionele trainers.

Doel

Net zoals volwassenen worden ook jongeren in deze ongewone en onzekere tijden op de proef gesteld: allerhande maatregelen moeten gerespecteerd worden, afspreken met vrienden en familie is minder evident, leuke activiteiten kunnen niet doorgaan… Deze situatie kan aanleiding geven tot stress- of angstklachten, depressieve gevoelens, piekergedachten of zorgen zoals ‘Hoe zal de toekomst eruitzien?’ of ‘Komt het allemaal nog wel goed?’ Met het MIND-U-project hopen vanuit het LMC een bijdrage te kunnen leveren in het ondersteunen van jongeren op een toegankelijke en laagdrempelige manier.

Wat?

Tijdens een halfuur durende sessie laten we jongeren in kleine groepjes kennismaken met eenvoudige oefeningen gebaseerd op mindfulness. De oefeningen zijn kort (5 tot max. 15 minuten) en breed toegankelijk. KU Leuven wilt zoveel mogelijk jongeren willen bereiken en vooral jongeren die door omstandigheden minder toegang hebben tot mentale ondersteuning.

De oefeningen die aan bod zullen komen, worden ook gebruikt in onderzoeksprojecten en we weten ondertussen dat ze een positief effect hebben op de manier waarop we omgaan met stress. Iedere oefening zal voorafgegaan worden door een korte wetenschappelijke duiding (bv. over hoe en waarom de oefening helpend kan zijn). Na de oefening is er steeds ruimte voor vragen van de deelnemers. De oefeningen zelf zullen worden opgenomen en worden nadien beschikbaar gemaakt als audiobestand (website) zodat de jongeren, indien ze dat wensen, er verder mee kunnen oefenen.

Lees hier meer informatie over het initiatief

 

Kwaliteitskader

Voor de initiatieven op de Kennisbank Studentenwelzijn hanteren we een kwaliteitskader. Hiermee bieden we onderwijsinstellingen een richtsnoer voor een kwalitatieve aanpak op beter studentenwelzijn.

Evaluatie

  • Er is geen impactmeting gedaan.

Doorlooptijd initiatief

  • Middellang (3 maanden-1 jaar)

Schaalgrootte bereik

  • Klein initiatief (20 – 100 personen)

Toegankelijkheid

  • De content is digitaal toegankelijk
Back To Top