Ga naar hoofdinhoud
Initiatiefnemer: Mindfulnest, Universiteit Maastricht
Term: Mentale weerbaarheid/veerkracht
Datum initiatief: Mei 2021

 

Gedurende de hele maand mei (2021) konden studenten van de Universiteit Maastricht zich nestelen in een comfortabele houding en op hun eigen manier ontspannen in een speciaal hiervoor ontwikkelde cabine: The Mindfulnest. Studenten konden er op adem komen, luisteren naar de aangeboden meditatie- en mindfulnessoefeningen, in stilte zitten, of gebruikmaken van je eigen meditatie-app. The Mindfulnest stond in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad.

Ontspannen op de studieplek

Liesbeth Mouha, projectleider Student Wellbeing en coördinator van de Wellbeing Movement (WBM) aan de UM was meteen enthousiast over The Mindfulnest: “Nu zo goed als alles online plaatsvindt, zijn wij ervan overtuigd dat het belangrijk is om de studenten een fysieke, on campus mogelijkheid te geven om zich terug te trekken en te ontspannen op de studieplek. Even wat rust nemen, een korte meditatie doen of gewoon relaxen, is heel belangrijk om de dag gezond door te kunnen. Dat willen wij als UM promoten, vandaar deze pilot met The Mindfulnest. De cabine is op reservering beschikbaar voor studenten en medewerkers. Als na de evaluatie blijkt dat de pilot goed is ontvangen, kan The Mindfulnest hopelijk een permanente plek krijgen binnen de Universiteitsbibliotheek.”

Brein

Het brein achter The Mindfulnest is Pim van den Bos, masterstudent Privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam: “Ik had een druk leven, studeerde hard, had een baantje als student-assistent, werkte op een advocatenkantoor, en woonde samen met mijn vriendin. Ik merkte dat ik veel moeite moest doen om echt even rust en ruimte voor mezelf te nemen. Ik studeer zelf veel in de universiteitsbibliotheek omdat ik me daar het beste kan concentreren en ingewikkelde materie kan doorgronden. Als je daar de hele dag zit, samen met veel andere studenten, dan is het fijn als je af en toe een moment kunt nemen om energie te tanken. Bij mij persoonlijk werkt dat het beste met meditatie. Wat ik vaak doe, is halverwege een lange studiedag, bijvoorbeeld na een aantal uur studeren, kort mediteren om mezelf op te laden voor het vervolg van de dag. Helaas is er in de universiteitsbibliotheek geen ruimte om dat te doen.”

Meditatie

Onder studenten is een steeds groeiende belangstelling te zien voor meditatie-apps als Headspace en Calm. Universiteiten sluiten hierbij aan door zelf workshops te organiseren om studenten weerbaar en veerkrachtig te maken. Studenten die deze vaardigheden verder willen ontwikkelen, zijn op dit moment in de regel afhankelijk van hun eigen drukke studentenhuis. Pim combineerde deze gegevens en bedacht dat universiteitsbibliotheken ook ruimte zouden moeten bieden voor het aanleren van niet-academische vaardigheden die zowel in het werk- als privéleven van pas kunnen komen. “The Mindfulnest is een ideale en innovatieve manier om daaraan bij te dragen,” vertelt Pim enthousiast.

Pilot aan UM

Van den Bos koos heel bewust voor de UM voor zijn pilot met The Mindfulnest: “Aan veel universiteiten en hogescholen is studentenwelzijn een belangrijk thema. Maar de UM is op dit gebied echt een innovator omdat er permanent aandacht voor is. Ik noem de Wellbeing Movement, deelname aan Caring Universities, en het feit dat de UM de eerste universiteit in Nederland is die een Health Week introduceerde. De UM heeft een duidelijke rol en een open blik als het gaat om studentenwelzijn. Bovendien heeft de UM de hoogste populatie van internationale studenten en dat blijkt een kwetsbare groep als het gaat om studentenwelzijn. Ik zocht daarom contact met Liesbeth Mouha, de coördinator van de Wellbeing Movement aan de UM, en zij was onmiddellijk enthousiast over mijn plan. Volgens Liesbeth past The Mindfulnest bij de visie van de UM om tools te bieden voor een gezond en gelukkig studentenleven te leiden.”

Lees hier het nieuwsbericht

Kwaliteitskader

Voor de initiatieven op de Kennisbank Studentenwelzijn hanteren we een kwaliteitskader. Hiermee bieden we onderwijsinstellingen een richtsnoer voor een kwalitatieve aanpak op beter studentenwelzijn.

 

Evaluatie

  • Er is geen impactmeting gedaan.

Doorlooptijd initiatief

  • Kort (1-3 maanden)

Schaalgrootte bereik

  • Niet van toepassing

Toegankelijkheid

  • De content is digitaal toegankelijk
Back To Top