Inhoudsopgave
Onderzoek | Hbo’ers in coronatijd
Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt heeft onderzoek gedaan naar de werk- en persoonlijke ervaringen van hbo-afgestudeerden. Uit dit longitudinale onderzoek blijkt dat de COVID-19 pandemie veel impact heeft gehad op het leven van jonge hbo’ers. Uit het onderzoek blijkt dat de specifieke kwetsbaarheden van jongvolwassenen tijdens de pandemie goed zichtbaar zijn geworden. Vooral de lange lockdown in de tweede helft van 2020 en de eerste helft van 2021 hebben het werk- en privéleven van veel hbo’ers flink ontregeld.
Over het onderzoek
Het ROA heeft in verschillende fasen van de COVID-19 pandemie onderzoek gedaan onder jongvolwassenen die in de afgelopen 5 jaar een hbo-opleiding hebben afgerond. Deze jonge hbo’ers zijn in een cruciale periode van hun leven, met een startende sociale en maatschappelijke carrière. Het rapport focust op drie facetten: de economische situatie, de persoonlijke beleving en de verwachte gevolgen van de pandemie voor het verdere leven en de loopbaan van de afgestudeerden.
De arbeidsmarktpositie is gunstig
In het begin van de pandemie werd vooral gevreesd voor massaal verlies van werkgelegenheid. Dit is, mede dankzij de steunmatregelen, beperkt gebleven. De grootste uitdaging zat echter vooral in de praktische problemen die de pandemie met zich mee bracht bij het uitvoeren van het werk, en in de daarmee gepaard gaande stress. Soms, zoals bij hbo’ers werkzaam in het onderwijs, de gezondheidszorg en de kunstensector was vooral de werkdruk een grote bron van stress. De verstoorde balans tussen werk en privé en de onzekerheid over de toekomst werden echter ook door velen als stressvol ervaren. Toch zorgden de nieuwe uitdagingen ook voor veel creativiteit en innovatie bij het vinden van oplossingen voor de problemen.
Specificaties
- Onderwijssector: hbo
- Download hier het onderzoek
- Initiatiefnemer: Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt