Ga naar hoofdinhoud
    Geplaatst: Initiatiefnemer:Hogeschool Rotterdam Term:Coronagerelateerd Datum initiatief:juli 2020

Studentwelzijn en welbevinden met afstandsonderwijs

Aanleiding voor het onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek zijn signalen dat niet alle studenten meekonden komen met het onderwijs dat door hun opleiding online aangeboden wordt. Gezien de snelheid van de omschakeling is dit begrijpelijk, want deze omslag vraagt adaptievermogen. Anderzijds werd het belangrijk bevonden dat ook met het onderwijs op afstand alle studenten bereikt worden. Om inzicht te krijgen in het welzijn van de studenten is een online onderzoek uitgevoerd onder ruim 4000 studenten van de hogeschool van Rotterdam.

Rapportage van de uitkomsten

Uit de resultaten is gebleken dat de helft van de studenten moeite heeft met het organiseren van het schoolwerk. Daarnaast gaf een ander deel van de studenten aan dat ze hun studie onder controle heeft nu het online wordt aangeboden. Ter verbetering van de ondersteuning van studenten worden de uitkomsten ingezet bij het aanpassen van het afstandsonderwijs. Zo blijft een deel van het onderwijs online aangeboden worden. Tevens wordt aan de hand van het onderzoek gewerkt aan meer blended onderwijs waarin fysiek en online onderwijs elkaar ondersteunen en aanvullen.

Specificaties

  • Onderwijssector: hoger onderwijs
  • Download infographic en onderzoeksrapport 
  • Initiatiefnemers: Hogeschool van Rotterdam
  • Auteur: Dr. Prinsen, J. (2020). Belevingen studenten van noodonderwijs op afstand: Rapportage van de uitkomsten op hoofdlijnen. Lector Digitale Didactiek.

Tip: Een overzicht van kennis uit wetenschappelijk onderzoek rondom welbevinden en welzijn, vind je op www.onderwijskennis.nl.

Back To Top