Skip to content
Initiatiefnemer: Ieder(in)
Term: Coronagerelateerd
Datum initiatief: oktober 2020

Onderzoeksrapport |2e Corona-golf: hoe gaat het met u?

Isolement mensen met beperking neemt sterk toe

Nog veel sterker dan de rest van de samenleving zijn mensen met een beperking of chronische aandoening door corona in isolement geraakt. In het onderwijs kunnen ze vaak maar beperkt of helemaal niet meedoen. Dagbesteding ligt vaak gedeeltelijk of helemaal stil. En veel mensen met een chronische ziekte gaan in zelfquarantaine om het risico op besmetting te beperken. Dit blijkt uit een enquête van Ieder(in) onder ruim tweeduizend mensen.

Onderwijs: groot gebrek aan contact

In het onderwijs hebben leerlingen en studenten met een beperking het extra zwaar te verduren. 16% zegt vanwege het besmettingsrisico niet of nauwelijks naar de onderwijsinstelling te gaan. Bijna een derde zegt dat het aanbod van online onderwijs onvoldoende of ontoegankelijk voor hen is. Een kwart van de leerlingen heeft mede daardoor onderwijsachterstanden opgelopen. Verder mist een groot deel van de jongeren contactmomenten met de docent of medeleerlingen/studenten.

Psychische klachten en eenzaamheid door zelfquarantaine

Verder valt op dat dat ongeveer een vijfde van de mensen met een beperking of chronische aandoening in zelfquarantaine is. Zij ervaren forse problemen. Zij geven als rapportcijfer voor hun leven gemiddeld een 5.1. Meer dan de helft van hen heeft te maken met een lichamelijke conditie die achteruit gaat, en een toename van psychische klachten. Verder meldt ruim 60 procent een toename van eenzaamheidsgevoelens.

Specificaties onderzoeksrapport

  • Onderwijssector: niet onderwijsspecifiek
  • Download rapport
  • Initiatiefnemer: Ieder(in)

Tip: Een overzicht van kennis uit wetenschappelijk onderzoek rondom welbevinden en welzijn, vind je op www.onderwijskennis.nl.

Kwaliteitskader

Back To Top