Ga naar hoofdinhoud
    Geplaatst: Initiatiefnemer:UNICEF Term:Psychische klachten Datum initiatief:oktober 2021

The State of the World’s Children Report: On My Mind

De Europese editie van UNICEF’s wereldwijde onderzoek “The State of the World’s Children Report: On My Mind” laat zien dat negen miljoen jongeren in Europa (10 tot 19 jaar) kampen met psychische problemen, waarbij het in meer dan de helft gaat om angst en depressie.

Het Europese rapport geeft informatie over de stress en psychische nood van jongeren en doet aanbevelingen aan regeringen in heel Europa en aan de Europese Unie. Er staan ook data over het percentage Nederlandse jongeren met een psychische aandoening. Naar schatting heeft 18 procent van de Nederlandse jongeren (10 tot 19 jaar) een psychische aandoening en dat is méér dan het EU- gemiddelde. In Europa heeft gemiddeld 16,3 % van de jongeren een psychische aandoening, wereldwijd is dat 13%.

Aanbevelingen voor Europese overheden

UNICEF heeft 5 aanbevelingen voor Europese instellingen en nationale regeringen:

  1. vergemakkelijk de toegang van kwetsbare groepen tot geestelijke gezondheidszorg en verbeter regionale infrastructuren daarvoor.
  2. neem toegang tot geestelijke gezondheidsdiensten op in nationale actieplan (COVID-19-fonds van de Europese Commissie), inclusief digitale en online technologieën.
  3. zorg voor programma’s en ruimte op school voor jongeren om emotionele vaardigheden en bewustzijn op te bouwen.
  4. investeer in opleiding van gezondheids- en maatschappelijk werkers op het gebied van mentale gezondheid voor gevluchte kinderen
  5. neem geestelijke gezondheid en psychosociaal welzijn op in ontwikkelingshulp, en tijdens humanitaire crises.

Specificaties onderzoekrapport

  • Onderwijssector: niet onderwijs specifiek
  • Download rapport
  • Initiatiefnemer: UNICEF
Back To Top