Skip to content
Initiatiefnemer: GGD GHOR Nederland en RIVM
Term: Coronagerelateerd
Datum initiatief: November 2023

In dit verdiepende onderzoek van de GGD GHOR Nederland en RIVM onder tweede- en vierdeklassers, waarbij deze leerlingen zijn ingedeeld in vijf gezondheidsgroepen, hoopt men met diens uitkomsten gerichter de gezondheid van jongeren te verbeteren. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat er grote gezondheidsverschillen tussen deze groepen te bestaan.

Gezondheidsgroepen

Voor dit onderzoek werden jongeren opgedeeld in vijf groepen.

  • Zeer gunstige gezondheidsuitkomsten
  • Gunstige gezondheidsuitkomsten, maar beweegt vaak onvoldoende
  • Relatief ongunstige gezondheidsuitkomsten en hoog middelengebruik
  • Relatief ongunstige gezondheidsuitkomsten, vooral op mentaal vlak, en laag middelengebruik
  • Zeer ongunstige gezondheidsuitkomsten

Een ruime meerderheid van de jongeren (59%) heeft gunstige gezondheidsuitkomsten, terwijl 41% relatief ongunstige uitkomsten heeft. Hoewel 83% van alle jongeren hun gezondheid als (zeer) goed ervaart, behoort slechts 59% tot de gezondste groepen. Bijna 9% heeft zeer ongunstige gezondheidsuitkomsten, waarbij slechts 33% hun gezondheid als (zeer) goed ervaart; in deze groep noemt slechts 8% zich gelukkig, was 91% eenzaam in de laatste 4 weken en rookt 13% wekelijks (tegen 4% gemiddeld).

Voorspellende factoren

Bepaalde achtergrondkenmerken, zoals gender, leerjaar, gepest worden, en thuisomstandigheden, zijn voorspellend voor de indeling in gezondheidsgroepen. Meisjes en jongeren met een genderidentiteit anders dan jongen of meisje, evenals jongeren in leerjaar 4, zitten vaker in ongunstige gezondheidsgroepen.

Belang van preventie

Het bevorderen van de gezondheid van alle jongeren, met extra aandacht voor degenen met ongunstige gezondheidsuitkomsten, is cruciaal. Door preventief in te grijpen op voorspellers van ongunstige gezondheid, kan de algehele gezondheid van jongeren verbeterd worden. Waar preventie niet voldoende is, moet extra ondersteuning en zorg beschikbaar zijn, vooral voor jongeren met zeer ongunstige gezondheidsuitkomsten.

Lees hier het nieuwsartikel van de GGD GHOR

Download hier het rapport.

Tip: Een overzicht van kennis uit wetenschappelijk onderzoek rondom welbevinden en welzijn, vind je op www.onderwijskennis.nl.

Kwaliteitskader

Voor de initiatieven op de Kennisbank Studentenwelzijn hanteren we een kwaliteitskader. Hiermee bieden we onderwijsinstellingen een richtsnoer voor een kwalitatieve aanpak op beter studentenwelzijn.

Evaluatie

  • Het initiatief is geëvalueerd

Doorlooptijd initiatief

  • Niet van toepassing

Schaalgrootte bereik

  • Groot (>500 personen)

Toegankelijkheid

  • De content is digitaal toegankelijk
Back To Top