Ga naar hoofdinhoud
Initiatiefnemer: Erasmus University Rotterdam
Term: Eenzaamheid
Datum initiatief: 13 oktober 2020

App helpt jongeren mentaal door de lockdown

Een app die jongeren helpt in de coronacrisis om beter om te gaan met somberheid en tegenslag. Spelenderwijs krijgen de deelnemers manieren aangereikt om zo hun mentale weerbaarheid te vergroten. En zo psychologische problemen te voorkomen.

Game Grow It – beschikbaar als app

Een steuntje in de rug voor thuiszittende jongeren tijdens de coronacrisis, dat is het doel van Grow It! Zes weken spelen jongeren de game, die beschikbaar is als app. Elke dag ontvangen ze op vijf willekeurige momenten een korte vragenlijst met vragen over hun slaap, beweging, emoties, copingstrategieën, sociaal gedrag, eenzaamheid en stress. Ook doen ze mee aan opdrachten, zogeheten challenges. Bijvoorbeeld: bak of kook iets lekkers voor je buren, vertel je vriendin wat je leuk aan haar vindt of maak een foto van een levende kip.

App werkt als dagboek

De opdrachten helpen de jongeren gevoelens te delen of een activiteit te ontplooien. De app werkt tegelijkertijd als een soort dagboek. Volgens Hillegers is het cruciaal om jongeren al in een vroeg stadium te kunnen helpen. Jongeren die een ernstige stemmingsstoornis ontwikkelen hebben vaak op jonge leeftijd al milde klachten van angst, somberheid, ontregeling van emoties.

Specificaties

  • Onderwijssector: hoger onderwijs
  • Meer informatie over de app
  • Initiatiefnemer: Manon Hillegers, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie aan het Erasmus MC-Sophia, in samenwerking met onder meer Tilburg University en gemeente Rotterdam.

Kwaliteitskader

Back To Top