Skip to content
Initiatiefnemer: Theater De Steeg
Term: eenzaamheid, preventie
Datum initiatief: 2023-2024

Het algemene beeld van studenten is dat ze continu feesten en flirten, nachten doorhalen met vrienden en borrelen met huisgenoten. Af en toe zijn ze actief in commissies en als ze nog tijd over hebben studeren ze ook nog een beetje… Je studietijd is de tijd van je leven! Je geniet je suf! Toch? Met de voorstelling #ikgenietmesuf maakt theater De Steeg eenzaamheid bespreekbaar. De voorstelling helpt jongeren om wél aan de bel te trekken, zich uit te spreken, een luisterend oor te bieden of een helpende hand uit te steken. Want eenzaamheid los je alleen samen op. Er is een versie voor jongeren in het vo/mbo en hbo/universiteit.

Waarom deze voorstelling?

Volgens de Jeugdmonitor van het CBS (2020) ervaart maar liefst 23% van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar eenzaamheid, waarvan 10% ernstig eenzaam is. Voor deze jongeren kan het studeren en het constant presteren een uitdaging zijn, naast de sociale druk om overal aanwezig te zijn en niets te missen. Wanneer je in een nieuwe stad woont met huisgenoten waarmee je geen klik hebt, kan het gevoel van eenzaamheid versterkt worden. Bovendien kan de druk om je studie te halen vermoeiend zijn en het bijwonen van allerlei sociale activiteiten uitputtend zijn. Echter is de drempel om dit te delen vaak nog hoog. Toegeven dat het niet goed gaat, kan voelen als falen, waardoor jongeren vaak volhouden dat alles geweldig gaat. #ikgenietmesuf (CBS Jeugdmonitor, 2020).

Met de voorstelling #ikgenietmesuf maakt Theater De Steeg eenzaamheid bespreekbaar. Het helpt jongeren om wél aan de bel te trekken, zich uit te spreken, een luisterend oor te bieden of een helpende hand uit te steken. Want eenzaamheid los je alleen samen op.

Praktische informatie

  • Doelgroep: 16+
  • groepsgrootte: maximaal 30
  • #ikgenietmesuf kan gespeeld worden in een ruim klaslokaal/aula/gymzaal of theaterzaal.
  • Tijd: 50 minuten, inclusief nabespreking met de acteurs

Lees hier meer over de voorstelling 

 

Kwaliteitskader

Voor de initiatieven op de Kennisbank Studentenwelzijn hanteren we een kwaliteitskader. Hiermee bieden we onderwijsinstellingen een richtsnoer voor een kwalitatieve aanpak op beter studentenwelzijn.

Evaluatie

  • Er is geen impactmeting gedaan.

Doorlooptijd initiatief

  • Lang (>1 jaar)

Schaalgrootte bereik

  • Groot initiatief (> 500 personen)

Toegankelijkheid

  • De content is digitaal toegankelijk
Back To Top