Onderzoek | Langstudeerders helpen, wat werkt?
Hogeschool van Amsterdam: Betrokkenheid van langstudeerders in een online afstudeercafé In een pilot in het schooljaar 2020-2021 is samen met studenten pedagogiek van de Hogeschool van Amsterdam gewerkt aan het ontwerp van een nieuwe aanpak voor begeleiding in de afstudeerfase.…
Campagne | Jaarplan Studentenwelzijn Programma: Stijn
Stijn: Programma Studentenwelzijn Het programma heeft als doel om de mentale gezondheid van studenten te verbeteren en risicovol middelengebruik te voorkomen en verminderen en daarbij de samenwerking en kennisdeling tussen mbo, hbo en wo te stimuleren Ook sluit Stijn we aan…
Onderzoek | Veerkracht en studentenwelzijn bevorderen op Hogeschool Viaa
Inleiding Een groeiende groep studenten kampt met psychische klachten. Deze klachten hebben niet alleen persoonlijke consequenties, maar ook gevolgen voor de studie, zoals vertraging of uitval. Dit blijkt uit zowel internationaal als nationaal onderzoek en geldt ook voor Hogeschool Viaa.…
Onderzoek | Games maken mentale gezondheid bespreekbaar
Depressie komt veel voor onder jongeren, maar vaak krijgt deze doelgroep niet de hulp die ze nodig hebben. Boeken, beweging en andere depressiepreventieprogramma's behalen niet voor iedereen het beoogde resultaat. Met games bereik je mogelijk een ander deel van die…
Handreiking | De onderwijsinstelling als SAFE SPACE
Handreiking sociale veiligheid Sociale veiligheid is van essentieel belang voor het creëren van een stimulerende en inclusieve leeromgeving. Deze vorm van veiligheid gaat verder dan alleen de fysieke bescherming van studenten en medewerkers; het omvat ook het waarborgen van een…
Onderzoek | Studenten met een onzichtbare beperking
Onzichtbare beperking In 2023 studeerde Tara Tankink af aan de Universiteit Utrecht op een masteronderzoek naar studenten met een "onzichtbare beperking". De vraag was tegen welke obstakels zij aanlopen tijdens hun studie. Ze ondervroeg studenten met een diagnose zoals ADHD,…
Onderzoek I Begeleiding bij studiekeuze, studieloopbaan, en toekomstoriëntatie
Het centrale vraagstuk betreft begeleiding van studenten bij studiekeuze, studieloopbaan, en toekomstoriëntatie, met het oog op soepele in- en doorstroom in opleiding en werk. Met een omgevingsscan beschrijven we kenmerken van aanpakken die hoger onderwijsinstellingen en mbo-scholen gebruiken om…
Onderzoek | Samen Slim Stage lopen!
Summa Zorg en Fontys HBOV werken al enkele jaren samen aan ontwikkeling van Professionele werkplaatsen (PW’s) als vernieuwde stagevorm. Stagiaires runnen samen met professionals een specifiek daarvoor ingerichte afdeling binnen een zorginstelling. In de afgelopen corona tijd zijn de…
Onderzoek | Mentale gezondheid van jongeren en studenten in Nederland
Het Verwey-Jonker instituut heeft een publicatie naar buiten gebracht met een systematisch overzicht van trends in de ontwikkeling van de mentale gezondheid van jongeren en studenten, van verschillende subgroepen, en van factoren die van invloed zijn op de mentale gezondheid.…
Onderzoek | Nuture-U
Nurture-U is een Brits nationaal onderzoeksproject dat betere manieren zoekt om studenten te ondersteunen met hun welzijn en mentale gezondheid. Er zijn zes universiteiten bij betrokken: Exeter, Cardiff, King's College London, Oxford, Newcastle en Southampton. Nurture-U doet dit op…
Onderzoek I We’ve got your back! Welzijn en sociale binding van studenten versterken door het bieden van sociale steun
Dit project onderzoekt de bijdrage van sociale steun door de onderwijsinstelling aan het versterken van welzijn en binding van studenten in mbo en ho. Sociale steun is een belangrijke factor in het omgaan met stress en het versterken van…
Onderzoek | Effects of coaching on wellbeing, perception of inclusion, and study-interest
Onderzoekers van Deltion College, Universiteit Utrecht en Universiteit Leiden onderzochten de invloed van een evidence-based coaching interventie op het welbevinden van studenten, hun perceptie van inclusie en hun studie interesse. In veel (Scandinavische) landen is er sprake van uitval onder…
Positieve gezondheid in het mbo
Positieve gezondheid in het mbo De betekenis van gezondheid en perceptie op de eigen gezondheid zijn vandaag de dag aan verandering onderhevig. Er ligt veel nadruk op de autonome gezondheid, de eigen regie en zelf meebeslissen wanneer bij ziekte…
De monitor Integrale Veiligheid mbo en ander nieuws middelbaar beroepsonderwijs
De monitor Integrale Veiligheid mbo en ander nieuws middelbaar beroepsonderwijs In deze nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van ontwikkelingen in het beleid voor de sector mbo en de uitvoering van dit beleid. Zo vind je in deze nieuwsbrief…
Onderzoek | Samen Sterker in het Onderwijs
Universiteit Leiden, Hanzehogeschool Groningen en Noorderpoort Groningen onderzochten verschillende aanpakken bij een mbo, een hogeschool en een universiteit. Middels gesprekken met onderwijsprofessionals en studenten identificeerden ze 16 werkzame elementen om verbondenheid en welzijn te bevorderen. Sinds de coronapandemie zijn…
Onderzoek | Know your students!
Het traditionele idee dat betrokkenheid en emotionele vermoeidheid bij studenten tegenovergestelden zijn, wordt door recent onderzoek bij Inholland weerlegd. Onderzoekers ontdekten dat veel studenten zowel betrokkenheid als vermoeidheid ervaren, wat aantoont dat deze twee geen exclusieve tegenstellingen vormen. Uit…
Onderzoek | Studentenwelzijn en stress bij Groningse studenten
Het Onderzoeksbureau van de Groninger Studentenbond houdt zich bezig met relevante studentenproblemen of interessante vragen. De commissieleden voeren onderzoek uit door interviewen of door een enquête uit te zetten. De verzamelde resultaten en adviezen worden gepubliceerd en bijvoorbeeld aan de…
Onderzoek | Sense of Belonging Hogeschool Windesheim
Bij Windesheim in Almere leven zorgen over de studenten. Zo wordt er geconstateerd dat de studenten minder lijken te participeren en minder binding met de school lijken te hebben. Daarnaast is het aantal langstudeerders de afgelopen jaren gestegen. Om te…
Onderzoek | Meer meedoen is niet per se goed voor jongeren
Uit nieuw onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onder 16- tot 24-jarigen blijkt dat het goed is voor jongeren om actief mee te doen in de samenleving. Maar er zitten ook grenzen aan die participatie. Vooral jongeren…