Skip to content
Initiatiefnemer: Trimbos-instituut, Pharos
Term: Mentale weerbaarheid/veerkracht
Datum initiatief: september 2024

Programma Welbevinden op School

Welbevinden op School is het landelijke kennis- en ondersteuningsprogramma van Pharos en het Trimbos-instituut. Welbevinden op School ontwikkelt, bundelt en verspreidt kennis over wat werkt bij schoolbreed werken aan welbevinden. Er worden handreikingen ontwikkeld, bijeenkomsten georganiseerd en er wordt (wetenschappelijke) kennis (door)ontwikkeld. Onze doelgroepen zijn scholen uit het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en mbo, Gezonde School adviseurs en gemeenten. Welbevinden op School is kennispartner van Gezonde School, het landelijk stimulerings- en implementatieprogramma van de PO-Raad, VO-raad, MBO Raad, RIVM en GGD GHOR Nederland, gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl van jeugd door collectieve preventie via het onderwijs.

Stappenplan: Werken aan welbevinden
Aan de slag in het middelbaar beroepsonderwijs

Veel mbo-scholen willen meer structurele aandacht besteden aan het welbevinden van hun studenten. Hoe kun je hier een goede start mee maken? Een cruciale tip is om niet alleen te kiezen voor losse interventies, maar te streven naar samenhang en een duurzame inzet op de lange termijn. Wat houdt dit concreet in en waar begin je?

Dit stappenplan biedt teams in het middelbaar beroepsonderwijs handvatten om aan de slag te gaan met welbevinden. Het is een geactualiseerde versie van eerdere praktijkkaarten uit het Nationaal Programma Onderwijs. Het stappenplan voor mbo is ontwikkeld in samenwerking met onderwijsprofessionals en de Coalitie Welbevinden (Nederlands Jeugdinstituut, Trimbos-instituut, Pharos, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, de sectie schoolpsychologen van het Nederlands Instituut van Psychologen en Gezonde School). Het stappenplan is opgenomen in het toolaanbod van Welbevinden op School en sluit aan bij de stappen van de Gezonde School-aanpak, maar richt zich specifiek op het thema welbevinden.

Download hier het stappenplan ‘Welbevinden op School’

Checklist | Breng de huidige situatie op jouw locatie in kaart

Wil je meer aandacht voor het thema welbevinden binnen jouw mbo-school(locatie)? Gebruik dan de checklist om de beginsituatie systematisch in kaart te brengen. Wat gaat er goed op school/de opleiding? Wat verdient meer aandacht? Is er voldoende aandacht voor gelijke kansen? En wat heeft prioriteit?

Download hier de checklist

Handreiking | Herijk of ontwikkel een visie op welbevinden en leren

Wil je als schoollocatie aan de slag met het herijken of ontwikkelen van jullie visie op welbevinden en leren? Deze handreiking beschrijft verschillende werkvormen die je samen met het team, studenten en/of ouders/belangrijke anderen kunt gebruiken.

Download hier de handreiking voor visievorming

Inspiratiekaart

Wil je meer aandacht voor het thema welbevinden binnen jouw mbo, maar weet je nog niet zo goed hoe je dat kunt doen? Om je op weg te helpen, ontwikkelde Welbevinden op School een ‘inspiratiekaart’ met goede voorbeelden hoe je als schoollocatie aan de slag kunt.

Download hier de inspiratiekaart met tips, tools en inspirerende voorbeelden uit de praktijk

Kwaliteitskader

Voor de initiatieven op de Kennisbank Studentenwelzijn hanteren we een kwaliteitskader. Hiermee bieden we onderwijsinstellingen een richtsnoer voor een kwalitatieve aanpak op beter studentenwelzijn.

Evaluatie

  • Niet van toepassing

Doorlooptijd initiatief

  • Niet van toepassing

Schaalgrootte bereik

  • Niet van toepassing

Toegankelijkheid

  • Het pdf is digitaal toegankelijk. De afbeeldingen bevatten geen altteksten.
Back To Top