Skip to content
Initiatiefnemer: Gezonde School

Handreiking ‘aan de slag met gezonde school’

Een veilig en inclusief schoolklimaat biedt een fysiek, emotioneel en sociaal veilige basis voor studenten en medewerkers op school. Hierdoor krijgen studenten ruimte in hun hoofd om zich te ontwikkelen. Het is dan ook een randvoorwaarde om goed te kunnen leren. Maar wat houdt een veilig en inclusief schoolklimaat in? Denk bijvoorbeeld aan een rustige werksfeer, een open schoolplein zonder donkere hoekjes, maar ook dat er op school gelachen wordt, er complimenten worden gegeven en dat alle studenten gezien worden en blijven. Ook is er specifiek aandacht voor studenten die opgroeien in moeilijke omstandigheden, wat bijdraagt aan kansengelijkheid.

Stappenplan Gezonde School

Aan de slag met gezonde school? Het stappenplan helpt je hierbij. Lees hier meer over de verschillende stappen, hoe je studenten betrekt en draagvlak creëert. Je vindt hier ook een handige toolkit met e-learning, discussiekaarten en communicatiematerialen. Je kunt de documenten downloaden en aanpassen naar de situatie op jouw schoollocatie.

Veilig en inclusief schoolklimaat

Wil je meer weten over de eerste stappen richting een veilig en inclusief schoolklimaat? Op www.gezondeschool.nl lees je hoe je samen een schoolomgeving kunt creëren waarin iedereen zich welkom en veilig voelt. Ontdek hoe een inclusief schoolklimaat bijdraagt aan kansengelijkheid en krijg concrete tips over wat je nog meer kunt doen om jouw school verder te ontwikkelen.

Bezoek hier de webpagina voor meer informatie

Lees hier het stappenplan werken aan welbevinden

Over Gezonde School

Het programma Gezonde School is een unieke samenwerking tussen de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad, het RIVM en GGD GHOR Nederland. Binnen het programma is sprake van een nauwe samenwerking met onder meer de GGD’en, thema-instituten, vakverenigingen en maatschappelijke organisaties op het gebied van een gezonde leefstijl. De ministeries van VWSOCW, SZW en LVVN maken het programma Gezonde School financieel mogelijk.

Kwaliteitskader

Voor de initiatieven op de Kennisbank Studentenwelzijn hanteren we een kwaliteitskader. Hiermee bieden we onderwijsinstellingen een richtsnoer voor een kwalitatieve aanpak op beter studentenwelzijn.

Evaluatie

  • Het initiatief wordt geëvalueerd.

Doorlooptijd initiatief

  • Lang (>1 jaar).

Schaalgrootte bereik

  • Groot initiatief (> 500 personen).

Toegankelijkheid

  • De content is digitaal toegankelijk.

Stijn

Stijn logo
Bekijk hier alle producten van Stijn.

Het Trimbos-instituut en ECIO ontwikkelen Stijn, een programma voor studentenwelzijn, in samenwerking met partners uit onderwijs, zorg, overheid en studentenorganisaties.

Het programma ontvangt financiering van het ministerie van OCW en betrekt ook het ministerie van VWS.
Back To Top