Skip to content
Initiatiefnemer: Summa Zorg, Fontys HBOV
Term: mentale weerbaarheid/veerkracht
Datum initiatief: september 2022

 

Summa Zorg en Fontys HBOV werken al enkele jaren samen aan ontwikkeling van Professionele werkplaatsen (PW’s) als vernieuwde stagevorm. Stagiaires runnen samen met professionals een specifiek daarvoor ingerichte afdeling binnen een zorginstelling. In de afgelopen corona tijd zijn de PW’s, mede door de inzet van NPO gelden, doorgegaan.

Docenten zijn cruciaal voor verbetering van praktijkwerkplaatsen

Door docenten in te schakelen bij het opleiden, begeleiden en toetsen van stagiaires op de stageplek wordt de zorg ontlast en vindt opleiden plaats in de actuele context. De rol van de docent binnen de PW is complex. De focus van dit project is om meer kennis te genereren over passende begeleiding en beoordeling binnen een PW, met als doel de kwaliteit ervan te verbeteren en de ervaren werkdruk in het begeleiden en beoordelen te verlagen. Activiteiten en onderzoek naar werkzame elementen vinden plaats binnen 2 werkpakketten (begeleiding en beoordelen) met een cyclisch onderzoeksdesign, zodat verbeteren en kennisontwikkeling hand in hand gaan.

Lees hier meer over het verloop van het onderzoek.

Tip: Een overzicht van kennis uit onderzoek rondom welbevinden en welzijn, vind je op www.onderwijskennis.nl

Kwaliteitskader

Voor de initiatieven op de Kennisbank Studentenwelzijn hanteren we een kwaliteitskader. Hiermee bieden we onderwijsinstellingen een richtsnoer voor een kwalitatieve aanpak op beter studentenwelzijn.

Evaluatie

  • Het initiatief wordt geëvalueerd.

Doorlooptijd initiatief

  • Lang (>1 jaar)

Schaalgrootte bereik

  • Niet van toepassing

Toegankelijkheid

  • De content is digitaal toegankelijk
Back To Top