Gedifferentieerde aanpakken voor docenten(teams), opleidingen en instellingen rondom studentenwelzijn in het hoger onderwijs
Een onderzoeksstudie over:
- wat je als hoger onderwijsinstelling kan doen om het mentaal welzijn van studenten te bevorderen.
- en hoe en wanneer een gedifferentieerde aanpak daarbij behulpzaam is.
Doel
Het doel van de overzichtsstudie is het geven van handvatten voor directe toepasbaarheid in onderwijspraktijk en –beleid van hoger onderwijsinstellingen en -opleidingen. Centrale onderzoeksvragen waren daarbij:
- Wat zijn effectieve en/of veelbelovende aanpakken voor hoger onderwijsinstellingen (mesoniveau) en opleidingen (microniveau) om het mentale welzijn van studenten te
bewaken en te bevorderen? - Wanneer zijn generieke aanpakken gewenst en wanneer gedifferentieerde aanpakken gericht op subgroepen studenten?
- Welke concrete aanbevelingen voor instellingen (mesoniveau) en opleidingen (microniveau) kunnen we geven op basis van de beschikbare wetenschappelijke literatuur?
Specificaties
- Onderwijssector: hoger onderwijs
- Download de overzichtsstudie en factsheet (NL) / factsheet (EN)
- Initiatiefnemers: Marjolein Deunk en Hanke Korpershoek met medewerking van Solomiia Myroniuk, Mirte Oorebeek en Willetta Post | Rijksuniversiteit Groningen, GION onderwijs/onderzoek, NRO
Tip: Lees ook het interview met Marjolein Deunk en Yasemin Oruc over de theorie en praktijk van studentenwelzijn in het hoger onderwijs (ComeniusNetwerk)
Tip: Een overzicht van kennis uit wetenschappelijk onderzoek rondom welbevinden en welzijn, vind je op www.onderwijskennis.nl.