Skip to content
Initiatiefnemer: GGz Centraal
Term: stress/prestatiedruk
Datum initiatief: 2021

Tool | SAM app – digitaal maatje bij autisme

Mensen met autisme vinden het moeilijk om stress te herkennen. En dat is niet zo fijn. Want zo krijgen ze weinig grip op stress. Ze zijn daardoor sneller vermoeid en hebben dus weinig energie. GGz Centraal ontwikkelde daarom de SAM app. De afkorting SAM betekent Stress Autisme Maatje of in het Engels: Stress Autism Mate.

Doel

SAM Junior kan helpen inzicht te krijgen in de ervaren stress, maar ook in de dingen die goed of minder goed gaan.

Werkwijze

Deze app vraagt 4 keer per dag wat je hebt gedaan en hoeveel stress dat gaf. Ook krijgen ze via de app tips om stress te verlagen. Op deze manier leren mensen met autisme stress herkennen en hebben ze meer controle over hun leven.

De app is gratis te downloaden op Google Play en de App Store

Bron: https://samjunior.nl/

Kwaliteitskader

Voor de initiatieven op de Kennisbank Studentenwelzijn hanteren we een kwaliteitskader. Hiermee bieden we onderwijsinstellingen een richtsnoer voor een kwalitatieve aanpak op beter studentenwelzijn.

Evaluatie

SAM Junior is een wetenschappelijk onderbouwde en gepersonaliseerde applicatie die gemaakt is voor en door jongeren tussen de 12 en 18 jaar met een autismespectrumstoornis. TNO heeft de app Stress Autism Mate (SAM) ontwikkeld samen met cliënten, hun naasten en hun behandelaars van het Autisme Expertisecentrum van GGz Centraal, Emerhese.

  • Het initiatief is geëvalueerd.
  • Impact is gebaseerd op ervaringen van de gebruikers.
  • Er is geen impactmeting gedaan.

Doorlooptijd initiatief

  • Lang (>1 jaar)

Schaalgrootte bereik

  • Groot initiatief (> 500 gebruikers)

Toegankelijkheid

  • De content is digitaal toegankelijk
Back To Top