Skip to content
Initiatiefnemer: Universiteit Twente
Term: Eenzaamheid, mentale weerbaarheid
Datum initiatief: augustus 2023

 

Erik Kemp was nog maar een paar weken voorzitter van de Student Union, toen hij in een depressie belandde. Hij vertelt dat het voor hem zou hebben geholpen als er iemand zou zijn die met hem een stukje zou gaan hardlopen. Daarom startte hij een initiatief voor een hardloopgroep bij de Universiteit Twente. Elke woensdagochtend start een groep vanaf de campus om met elkaar een stuk hard te lopen, maar ook om met elkaar in gesprek te gaan over hoe het gaat.

Toevoeging op professionele hulp

Erik ziet deze groep als een combinatie tussen groepstherapie en ‘running therapy’. Beiden kunnen gebruikt worden om met psychische klachten om te gaan, maar ook om bepaalde klachten te voorkomen, zoals eenzaamheid. Daarbij is het belangrijk dat deelnemers zich realiseren dat hardlopen en praten over wat hen bezighoudt wel kan helpen, maar niet voldoende is bij sommige psychische klachten. Hoewel het initiatief samenwerkt met het sportcentrum en de rode desk van de Universiteit Twente, is het geen alternatief voor professionele hulp. Wel is het een mooie toevoeging hier op, en wordt het initiatief aangeraden door psychologen en studieadviseurs van de universiteit.

Lees hier meer informatie over dit initiatief

Kwaliteitskader

Voor de initiatieven op de Kennisbank Studentenwelzijn hanteren we een kwaliteitskader. Hiermee bieden we onderwijsinstellingen een richtsnoer voor een kwalitatieve aanpak op beter studentenwelzijn.

Evaluatie

  • Er is geen impactmeting gedaan.

Doorlooptijd initiatief

  • Lang (>1 jaar)

Schaalgrootte bereik

  • Klein initiatief (20 – 100 personen)

Toegankelijkheid

  • De content is digitaal toegankelijk
Back To Top