Skip to content
Initiatiefnemer: Nibud
Term: Financiële problemen
Datum initiatief: juni 2021

Onderzoek naar de geldzaken van hbo- en wo-studenten

Het Nibud doet periodiek onderzoek naar de financiële situatie, het financiële gedrag en de financiële keuzes van hbo- en wo-studenten. In 2017 is dit onderzoek voor het laatst
uitgevoerd. In de tussentijd is de eerste groep studenten afgestudeerd die volledig is meegelopen binnen het nieuwe studiefinancieringsstelsel, zoals dat in 2015 is ingevoerd.
Daarbij is de basisbeurs weggevallen, waardoor de financiën van studenten een nog centralere rol dan voorheen kregen. Dit onderzoek brengt de effecten van het nieuwe
studiefinancieringsstelsel op het leengedrag van de studenten in kaart. In totaal deden 1.505 studenten aan het onderzoek mee.
Het onderzoek is middenin de coronapandemie uitgevoerd.  Hoe groot de invloed van deze crisis is op de uitkomsten van dit onderzoek valt echter niet met zekerheid te zeggen.

Download hier het Nibud studentenonderzoek 2021

Lees hier het persbericht: Leenstelsel vergroot verschillen tussen studenten

Tip: Een overzicht van kennis uit wetenschappelijk onderzoek rondom welbevinden en welzijn, vind je op www.onderwijskennis.nl.

Kwaliteitskader

Voor de initiatieven op de Kennisbank Studentenwelzijn hanteren we een kwaliteitskader. Hiermee bieden we onderwijsinstellingen een richtsnoer voor een kwalitatieve aanpak op beter studentenwelzijn.

 

Evaluatie

  • Het initiatief is geëvalueerd.

Doorlooptijd initiatief

  • Niet van toepassing

Schaalgrootte bereik

  • Groot initiatief (> 500 personen)

Toegankelijkheid

  • De content is digitaal toegankelijk
Back To Top