Skip to content
Initiatiefnemer: MBO Raad
Term: Mentale weerbaarheid
Datum initiatief: 2019

TestJeLeefstijl.nl is een online platform dat mbo-studenten helpt om goed voor zichzelf te zorgen. Er is aandacht voor diverse thema’s. De stichting wil met deze site een betrouwbare vraagbaak zijn voor jongeren op het gebied van gezondheid, gevoel, drank, drugs en seksualiteit en andere vragen waar jongeren tussen de 12 en 25 soms mee zitten.

Doel

Op TestJeLeefstijl kunnen jongeren met vragen terecht waarmee ze in eerste instantie niet mee naar ouders of school gaan, of zelfs niet met vrienden bespreken. TestJeLeefstijl wil gedegen en objectieve informatie geven over een veelheid van onderwerpen en hiermee een veilige baken zijn op internet. De jongeren krijgen een persoonlijk advies en betrouwbare tips over hoe ze regie krijgen en houden over hun leefstijl; op school, maar ook straks tijdens het uitoefenen van hun beroep.

Onderwerpen

Het online platvorm is gebaseerd op veertien onderwerpen als onderdeel van een gezonde leefstijl. Per onderwerp worden naast een algemene toelichting tevens de norm en tips met adviezen beschreven:

 1. Angst en somberheid
 2. Contact – vriendschap
 3. Agressie – veiligheid
 4. Drugs
 5. Geld
 6. Roken
 7. Voeding
 8. Gehoor & muziek
 9. Bewegen
 10. Beeldschermgedrag
 11. Seksualiteit
 12. Fitheid
 13. BMI & buikomvang
 14. Alcohol
 15. Slaap

Wat levert het de jongere op?

 • Inzicht in hoe gezond ze leven
 • Inzicht in hoe gezond te blijven
 • Inzicht in hoe nog gezonder te leven
 • Tips, apps, filmpjes en andere informatie

Online tests

Als onderwijsinstelling kan je je aanmelden om gebruik te maken van het online testgedeelte. Dan krijgen studenten een eigen profiel. De testen geven deelnemers feedback over hun eigen leefstijl en de mogelijke (gezondheids)risico’s die daarbij horen. Als onderwijsinstelling bepaal je via een eigen beheermodule zelf hoe TestJeleefstijl.nl wordt ingezet in de les en welke onderwerpen aan bod komen. Als onderwijsprofessional zie je direct hoe het met de studenten is en of je actie moet ondernemen.

Toepassing in de onderwijspraktijk

TestJeLeefstijl.nl is o.a. in te zetten bij Vitaal Burgerschap, tijdens studieloopbaanbegeleiding of wanneer je bezig bent met beroepsvitaliteit. Gaat je school aan de slag met de Gezonde School-aanpak, dan kun je TestJeLeefstijl.nl gebruiken voor de pijler ‘signaleren’.
Nieuwsgierig geworden? Mail voor meer informatie of een test-account naar info@testjeleefstijl.nl of meld jouw school aan via https://www.testjeleefstijl.nl/aanmelden-school/

Lees hier meer over TestJeLeefstijl.

Kwaliteitskader

Voor de initiatieven op de Kennisbank Studentenwelzijn hanteren we een kwaliteitskader. Hiermee bieden we onderwijsinstellingen een richtsnoer voor een kwalitatieve aanpak op beter studentenwelzijn.

Evaluatie

 • Het initiatief is geëvalueerd.

Doorlooptijd initiatief

 • Lang (>1 jaar)

Schaalgrootte bereik

 • Groot initiatief (> 500 personen)

Toegankelijkheid

 • De content is digitaal toegankelijk
Back To Top